Bij Het Praathuis is iedereen welkom, van jong tot oud!

Het Praathuis: vakkundige hulp op maat

Niet alleen behandelen wij kinderen en volwassenen die stotteren, maar ook de problematiek daar omheen komt bij ons aan bod. Dan hebben wij het bijvoorbeeld over spreekangst. De logopedist kan u of uw kind advies geven en ook behandelen. Tevens kan de logopedist onderscheid maken of het over gaat of dat het probleem blijvend is. Het kan bijvoorbeeld overgaan in de periode dat uw kind de taal ontwikkelt.

Wat is stotteren?

Als mensen praten, worden er meer dan honderd spieren gebruikt. De spieren moeten op het juiste moment met de juiste hoeveelheid kracht in de juiste richting worden aangestuurd. Daar is timing voor nodig. Tegenwoordig wordt stotteren verklaard door een timingstoornis. Het afstemmen van de spierhandelingen bij de uitspraak van de klanken verloopt dan niet goed. Tevens is stotteren erfelijk bepaald.

Verschillende manieren

Het probleem kan in verschillende vormen tot uiting komen. Hierin maken wij onderscheid tussen het stotteren zelf en de reacties op het stotteren. Stotteren is wat we kunnen horen, namelijk:

  • Herhalen van een klank, lettergreep of woord
  • Het verlengen van een klank, lettergreep of woord
  • Het afsluiten van de luchtstroom bij een klank, of lettergreep.

Stotteren

Ook andere reacties

Ook heeft iedereen die stottert een andere manier van reageren. Hierbij wordt als volgt het onderscheid gemaakt:

  • Vechtend; veel spierspanning en/of ademnood
  • Vluchtend; niet of minder praten, andere woorden kiezen, standaard woorden gebruiken
  • Bevriezend; vooral ‘inwendig’ een gevecht om er doorheen te komen

Omdat er veel verschillende manieren en reacties zijn, moet de behandeling hierop aangepast worden. Wij bieden u dan ook een oplossing op maat. In onze praktijk heeft Roelien ruime ervaring met het behandelen van stotteren bij kinderen en volwassenen, en is geschoold in zowel Lidcombe als DCM.

Stotteren bij kinderen en volwassenen

Niet alleen kinderen hebben er last van, maar ook volwassenen. Het is vaak een moeilijke stap om toch hulp ervoor te zoeken. In onze praktijk hebben wij ruime ervaring met de behandeling van niet vloeiend spreken en alle gevolgen ervan. Tevens kunnen wij volwassenen en kinderen advies geven voor hun omgeving. Zo behandelen wij niet alleen het probleem zelf, maar geven wij ook tips hoe de omgeving er het beste op kan reageren.

Neem snel contact op!

Wilt u ook een logopedist die u of uw kind kan helpen met het stotteren? Kom naar Het Praathuis. Een aantal gespecialiseerde logopedisten staan voor u en uw kind klaar! In onze praktijk zorgen wij voor een sfeer van vertrouwen. Neemt u dus gerust contact met ons op! Bel naar 038-3318132 of mail naar info@praathuis.info.